Wies Bloemen ontvangt Dansspeld op de NDD 2024

Wies Bloemen

Wies Bloemen wordt geprezen voor haar blijvende impact op de dans voor een jeugd- en jongerenpubliek in Nederland. Inmiddels is het genre niet meer weg te denken, maar in de jaren ‘90 moest het nog ontwikkeld worden. Bloemen liep hier ver vooruit op haar tijd en heeft door de decennialange overdracht van kennis en ervaring een belangrijke basis gelegd voor de ontwikkeling van dans voor een jong publiek als volwaardig genre. 
Het werk van Wies Bloemen grijpt je vast en laat je niet meer los, ontketent euforie of diepe stilte in de theaterzaal. Ze brengt ongemakkelijke, confronterende verhalen naar de oppervlakte en zet aan tot nadenken over liefde, seks, angst en kwetsbaarheid. Met haar multidisciplinaire werk, waarin dans, tekst, zang en visuals samenkomen, doorbreekt ze traditionele esthetiek en raakt ze recht in het hart. 
Bloemen creëerde meer dan 60 jeugddansvoorstellingen, die jaarlijks tienduizenden jongeren en volwassenen bereikten, inspireerden en ontroerden, zowel in Nederland als internationaal. Haar gezelschap AYA ontvangt sinds 2001 structurele subsidie en maakt sinds 2021 deel uit van de Basis Infrastructuur (BIS). Naast haar artistieke werk heeft Bloemen zich altijd ingezet voor de erkenning van jeugddans in Nederland.  Zij speelde een voortrekkersrol in de samenwerking tussen jeugddansgezelschappen en pleitte jarenlang voor een aparte prijs voor de jeugddans. Dit resulteerde in 2021 in de uitreiking van de eerste VSCD Jonge Zwanen. 
Wies Bloemen's passie en strijdlust hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de Nederlandse jeugddans. Met het opspelden van de Dansspeld als teken van verdienste tijdens de Nederlandse Dansdagen, wordt haar indrukwekkende bijdrage aan de dans geëerd. 


Lees het volledige persbericht hier.